Skip to content

Redőny gurtni szakadás: nem akkora baj

Redőny gurtni szakadás: nem akkora baj

Kétféle ember létezik: az egyikük már átélt egy redőny gurtni szakadást, a másikuk meg majd át fog. Drámaian hangzik? A redőny gurtni szakadás tényleg elég ijesztő tud lenni: a hibátlanul működő, szinte az idő kezdete óta teljesíteni látszó redőny egyszer csak nem mozdul vagy lecsúszik, a gurtni vagy zsinór egy darabja pedig tehetetlenül lóg a kezünkben. Bosszantó, idegesítő, és egy perc alatt megtörténik. Szerencsére nem akkora a baj, mint amekkorának látszik.

Létezik elpusztíthatatlan redőny?

A 60-70-es évek vidéki kockaházaihoz hozzátartozik a fa lamellás redőnyök látványa. A gazdagabb házakon a redőny sínjét lefelé ki is lehet hajtani, így akár nyáron is szellőztethetünk. 

Ezek a klasszikus, régi redőnyök szinte elnyűhetetlen szerkezetnek tűnnek. Ahol nem történt felújítás, ott 50 éve teszik a dolgukat. Nehéz, zörög, kicsit pikkelyesedik rajta a festék, de értő kezekben még működik… Egészen a gurtni elszakadásáig.

A redőnygurtni az egyik legkönnyebben kopó alkatrész. Akármilyen masszív anyagból készült is, 50 év folyamatos használat után, pláne, ha a redőny kicsit szorul vagy vetemedik, a redőny gurtni simán elszakad.

Igénytelen szerelés

A redőny gurtni szakadás másik jellemző oka, hogy a redőnyt nem szerelték fel megfelelően. Főleg panelekben találkozunk a gyorstalpalón kiképzett szakemberek “munkájával”. Mivel ezekben az épületekben a házgyári anyagok minden betegsége fellelhető, a redőny telepítése nagy odafigyelést igényelne. Aki odafigyelve teszi a dolgát, az észreveszi, hogy a fal nem egyenes, vagy hibás az ablak kerete. Ezek a problémák két mozdulattal megoldhatók – csak észlelni kell őket és tenni ellene.

Az igénytelenül felszerelt, és gyakran nem is a legminőségibb anyagokból készült műanyag redőnyök szorulnak, nem egyenletesen futnak, ezért aztán hamar elnyírhatják a – szintén nem túl jó minőségű – gurnit vagy zsinórt.

Redőny gurtni szakadás: házilag is javítható

A redőny gurtni cseréről számos videó található a neten is. Nem a legegyszerűbb feladat, de nem is boszorkányság a kivitelezése. A lényeg, hogy a cseréhez megfelelő méretű redőny gurtnit kell választani, és megfelelő odafigyeléssel kell dolgozni. 

Léteznek redőnyök, amelyek nem gurtnival, hanem zsinórral üzemelnek. Ezeket a rendszereket házilag, bontás nélkül sajnos nem lehet gurtnisra átépíteni, általában azért alkalmazzák ezt a megoldást, mert a keret nem elég széles a redőny gurtni alkalmazásához. Ha a zsinór szakadt el, érdemes megmutatni egy szakembernek a redőnyt – általában tud javasolni tartósabb és kényelmesebb megoldást.

Ha intenzíven használjuk a redőnyt, érdemes megfontolni az akadályérzékelős redőnymotor vásárlást. A kapcsolható vagy távirányítható motorok nélkülünk is teszik a dolgukat, nem rángatják, mozdítják el vagy teszik tönkre a redőnyt. Ha sok gondunk van az árnyékolóval, azzal, hogy átépítjük motorosra, hosszú távra is megoldhatja a problémát.

Az elszakadt redőny gurtni tehát még nem a világ vége. A szükséges eszközök redőny alkatrész webáruházunkból beszerezhetők. A javítás pedig egyszerű és eredményes folyamat.